Najczęstsze błędy podczas urządzania kuchni

Niepraktyczne ustawienie mebli

Układ mebli w kuchni powinien sprzyjać płynnemu ruchowi. Tak, by wykonywanie poszczególnych czynności wymagało jak najmniejszego wysiłku i generowało możliwie najmniejszy bałagan. W tym kontekście bardzo ważny jest tzw. trójkąt roboczy. To schemat, który wskazuje, jak ustawić lodówkę, kuchenkę i zlewozmywak względem siebie – najczęściej wykorzystywane strefy w każdej kuchni. Docelowe odległości to: 120-210 cm między lodówką a zlewozmywakiem; 120-270 cm między lodówką a kuchenką; 90 lub 120-210 cm między zlewozmywakiem a kuchenką. Oczywiście jeśli Twoja kuchnia jest mała i nie daje szansy na zachowanie dokładnie takich odległości, postaw na mniejsze, ale zachowaj proporcje – tak, by rzeczywiście osiągnąć trójkąt. 

Między lodówką, kuchenką i zlewozmywakiem muszą pojawić się blaty robocze. Z tego przynajmniej jeden powinien być długi i pozwalać na wygodne przygotowywanie potraw. Najlepiej, gdy całość przyjmie kształt litery L (idealny wariant dla małych kuchni), U lub G. Raczej unikaj rozmieszczenia kuchni w linii prostej. Marzysz o wyspie? Przeczytaj nasz artykuł: Kuchnia z wyspą w nowoczesnym wnętrzu: wady i zalety.

Chaotyczne ustawienie urządzeń kuchennych

Zmywarka, ekspres do kawy, mikrofalówka, czajnik elektryczny… Każda z tych rzeczy powinna mieć swoje miejsce. Dzięki temu łatwiej o porządek, spada ryzyko strat energii i awarii. Bo na przykład ustawienie mikrofalówki nad zmywarką, z której bucha para wodna to prosta droga do uszkodzenia sprzętu znajdującego się wyżej. A lodówka umieszczona tuż obok piekarnika, zwłaszcza, gdy często z niego korzystasz, może mieć udział w zwiększonej eksploatacji chłodziarki i większych rachunkach za prąd.

Widzisz już, że zasady projektowania kuchni mówią o tym, by korzystanie z pomieszczenia było jak najbardziej wygodne i bezpieczne. Dlatego w każdym poradniku przeczytasz, by mikrofalówka nie znajdowała się zbyt wysoko, bo wtedy wyjmowanie gorących potraw naprawdę grozi poparzeniem. Podobnie blender czy mikser warto schować w nisko zamontowanych szafkach, by podczas wyciągania sprzęt nie uderzył Cię w głowę lub nie spadł z hukiem na podłogę, ulegając uszkodzeniu. 

Nieprawidłowa liczba i rozmieszczenie gniazdek elektrycznych

Kuchnia obejmuje wiele urządzeń zasilanych prądem. Zatem odpowiednia liczba i rozmieszczenie gniazdek jest niezbędne, jeśli myślisz o stworzeniu wygodnej kuchni. Najpierw ustal, ile urządzeń AGD i RTV chcesz w niej mieć. Do tego dodaj kilka gniazdek z myślą o drobnym sprzęcie kuchennym. Tak, by uniknąć stosowania przedłużaczy, które nie tylko pogorszą estetykę wnętrza, ale nieumiejętnie lub nadmiernie używane stwarzają ryzyko awarii.

Poza tym, że „kontakty” umieszcza się minimum 60 cm od zlewozmywaka, nie istnieją ściśle określone przepisy wskazujące miejsce gniazdek. Generalnie ustawienie mebli w kuchni powinno gwarantować jak najmniejsze odległości między urządzeniami a „kontaktami”. Gniazdka dedykowane dużemu sprzętowi warto umieścić za nim lub obok. Pamiętaj jednak, by dostęp do nich był jak najłatwiejszy – na wypadek awarii. Z kolei „luźne gniazdka”, zaplanowane z myślą o małym sprzęcie, zamontuj nad blatami roboczymi. Coraz większą popularnością cieszy się ukrywanie gniazdek w szafkach kuchennych, bo pozwala na stworzenie bardziej minimalistycznej i uporządkowanej aranżacji.

Niewłaściwe oświetlenie

Rozmieszczenie mebli w kuchni, choć ważne, nie jest jedyną rzeczą, na jaką trzeba zwrócić uwagę, urządzając to pomieszczenie. Otóż jeden z najczęściej popełnianych błędów to nieodpowiednie oświetlenie – zarówno jeśli chodzi o barwę, jak i liczbę i rozmieszczenie źródeł światła. Tymczasem w kuchni docenisz dwóch rodzajów światła: chłodnego, które zapewni dobrą widoczność i wygodne przygotowywanie posiłków, a także ciepłego, które doda przytulności. Zamontuj lampę główną oświetlającą cały pokój i oświetlenie punktowe doświetlające konkretne strefy. Zaplanuj to tak, by nie zaciemniać blatu plecami lub ręką. Nie zapomnij też o roli dziennego światła i gdy masz taką możliwość, ciąg roboczy umieść pod oknem.

Za mało miejsca na przechowywanie

Garnki, patelnie, kubki, roboty kuchenne i wreszcie produkty spożywcze… Każda z tych rzeczy musi mieć w kuchni swoje miejsce. Takie, w którym będzie pod ręką i pozwoli na wygodne gotowanie. Dlatego zanim ruszysz na zakupy, oszacuj, ile i jakich szafek rzeczywiście potrzebujesz na przechowywanie wyposażenia. Pamiętaj, że zbyt mała i zbyt duża ich liczba może sprawić problem!

W rozmieszczeniu szafek w kuchni nowoczesnej coraz większą rolę odgrywają szuflady z pełnym wysuwem. Oferują łatwy dostęp nawet do najgłębiej schowanych przedmiotów i nie wymagają tak częstego schylania się i dźwigania, jak standardowe szafki z półkami. Nadają się idealnie do sztućców, kubków i talerzy, mniejszych produktów spożywczych. Nie oznacza to jednak, że głębokie i duże szafki są niepotrzebne. Przecież tylko w nich zmieścisz przecież większy sprzęt kuchenny. Możesz też szybko zmienić ich funkcję, dodając do środka praktyczne organizery. W małym pomieszczeniu warto postawić na modele z przesuwnymi frontami. Z kolei większy metraż pozwala na zamontowanie mebli z tradycyjnym otwieraniem, ale wtedy zwróć uwagę na kierunek otwierania drzwi.

Nieprawidłowa wysokość i szerokość blatów kuchennych

Zbyt niski lub zbyt wysoki blat kuchenny prędzej czy później poskutkuje bólem pleców, karku, a nawet rąk. Jeśli chcesz tego uniknąć, nie stawiaj z góry na uniwersalną wysokość. Owszem, w większości przypadków wystarczy 85-95 cm, ale żeby mieć pewność wygodnego korzystania z kuchni, określ wysokość indywidualnie, uwzględniając wzrost swój i pozostałych domowników biorących udział w gotowaniu. Uwierz, podziękujesz sobie za to w przyszłości!

Oszacuj też pożądaną szerokość blatu roboczego. Nie ma nic gorszego niż brak miejsca na ustawienie deski do krojenia, produktów spożywczych, pojemników na żywność! Nawet we fragmentach, w których znajdzie się płyta grzewcza lub zlew polecamy zostawić odrobinę wolnej przestrzeni, na przykład na pojemniki z przyprawami lub płyn do mycia naczyń.

Podsumowanie

Teoretycznie zasady w układzie kuchni są proste. Jednak w praktyce mogą sprawiać sporo problemów. Bo każda kuchnia jest inna i nie zawsze ma idealny kształt czy metraż. Właśnie dlatego tak wiele osób korzysta z fachowej pomocy projektantów wnętrz – osób, które najlepiej wiedzą, jakie ustawienie kuchni będzie odpowiednie i jak przełoży się ono na korzystanie z pomieszczenia w przyszłości. Jeśli więc – mimo przeczytania kolejnego poradnika – nie wiesz, jak ustawić meble w kuchni, by miało to sens, nie bój się skorzystać ze wsparcia profesjonalisty!

Pozostałe wpisy